Magán könyvkiadás

Magán könyvkiadás

Ismerd meg a jogaid!

2020. szeptember 03. - Kapitányvoltam.hu

Ha könyvet írsz, akkor te jogi nyelven is egy szerző leszel. Így vonatkozni fognak rád az e témakört tartalmazó jogszabályok, amelyek közül a két legfontosabb a szerzői díjról szóló törvény, valamint a szerzői jogok és a szerzői joghoz kapcsolódó jogok közös kezeléséről szóló törvény. Ezekben találod meg például azokat a kifejezéseket, mint irodalmi, tudományos és művészeti alkotás, szerzői jogi védelem, a szerző személyhez fűződő jogai, a szerző kizárólagos joga és így tovább. De itt találod a hetvenéves védelmi időt és a felhasználási szerződés részleteit is. Olvashatsz benne a felhasználási szerződés tartalmáról és szerző és kiadó jogairól. Mindezeknek a rövid, lényegre törő, leggyakorlatiasabb részleteit vettem sorra A magán könyvkiadás gyakorlati kézikönyve című könyvemben, hogy azok is értsék, akik nem a jogszabályokkal kelnek és fekszenek.

Amennyiben egy könyv írója a könyvét áruba bocsátja, azaz eladja, már egy gazdasági esemény szereplője. Gazdasági tevékenységet végez. Ebben a minőségében vonatkoznak rá a gazdálkodási ügyletekkel kapcsolatos jogszabályok. Hiszen a gazdálkodási tevékenységgel már adóköteles tevékenységet végez. Azaz, a könyv eladásával együtt nyugtát vagy számlát kell adnia a vevő részére, és a bevétele után adóznia kell. A kérdés az, hogy ezt a tevékenységet, azaz konkrétan a könyv értékesítést milyen jogalanyiság mellett, azaz milyen adózói státuszban és milyen gazdálkodási formában teheti meg, és melyik megoldásnak milyen következményei vannak. Ez azért nagyon fontos neked, mert a lehetséges megoldások között nagyon különbözőek az adózási, azaz a fizetési kötelezettségeid. Már pedig nagyon nem mindegy, hogy van-e egyáltalán és ha van, akkor havonta mennyi kötelezően fizetendő kiadásod merül fel. Adószámos magánszemély vagy vállalkozó leszel? Ha vállalkozó leszel, akkor milyen adózási formát választasz? Ezek mind-mind olyan kérdések, amelyekkel jó, ha már a könyv írásának kezdetén, legalább alapfokon tisztában vagy, hiszen lehet, hogy ezek ismeretében teljesen más lesz a magán könyvkiadási stratégiád, mint ennek hiányában. Ehhez ad neked megfelelő segítséget A magán könyvkiadás gyakorlati kézikönyve című könyvem. Pontosan azokat a jogi kérdéseket fejtem ki az utolsó fejezetben a konkrét példák bemutatásával, amelyek előfordulhatnak a gyakorlatban. Ennek megismerésével el fogod kerülni a bírságokat, hatósági eljárásokat. Ne feledd, a jog nem ismerete, nem mentesít a felelősség alól!

Ezért, ha tényleg szeretnéd, hogy legyen egy saját könyved, akkor állj neki. Már ma. És vértezd fel magad a jogi ismeretekkel is.

Sok sikert kívánok!

Dr. Váczi István

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magankonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr1416188242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása