Magán könyvkiadás

Magán könyvkiadás

Miért javaslom a magánkiadást?

2020. szeptember 03. - Kapitányvoltam.hu

Ha te már abban a szakaszban vagy, hogy a kezedben, vagy esetleg a számítógépeden van egy általad és egy külső segítség által tesztelt és javított nyers kézirat, akkor egy óriásit léptél abba az irányba, hogy valóban legyen egy saját könyved. Tudnod kell, hogy még sok teendőd van, amelyek nélkül lehet, hogy nem fogsz sikerrel járni.

Azt meg kell értened, hogy bármely tehetséges is vagy, a kiadók számára te illetve a könyved egy termék. Azért mondom, hogy akár te magad is, mert ha azt látják, hogy téged, mint írót, mint érdekes személyiséget fel tudnak építeni, akkor a te neved majd húzónév lesz a könyvekkel kapcsolatban és már pusztán a neveddel el lehet adni a könyveket a rajongóknak. Első könyvesként, lássuk be, erre elég kicsi az esély. A következő, amit mindenképpen tudatosítanod kell magadban, hogy a könyvkiadás egy gazdasági tevékenység, amelynek a haszon előteremtése a célja. Ez nem egy jótékonysági tevékenység.

Van olyan kiadó, ahol minden egyes kérdésben te dönthetsz. Igaz, ők még a helyesírási hibákat sem fogják kijavítani.

Egyes kiadók ­– nyilván erősen eltúlozva – azt az egyszerű ajánlatot adják neked, hogy átadod a kéziratot és a kiadás jogát nekik, ők pedig mindent elrendeznek ahhoz, hogy a könyved kiadásra kerüljön. Ennek a verziónak kettő fő hátránya lehet, az egyik a nagyon minimális szerzői díj, a másik a „röghöz kötést” biztosító szerződés.

Az előző kettő kiadónak egyfajta egyvelege az a cég, amely pénzt kér tőled ahhoz, hogy kiadják a könyved. Igen, neked kellene fizetned a kiadónak ahhoz, hogy megjelentessék a könyved. Ha lesz haszon, akkor abból ők is részesednek, ha veszteség lesz, akkor azt te állod.

Végül következzék a magánkiadás. Nagyon összefoglalva mindent te csinálsz, de legalábbis minden egyes szakember munkáját te koordinálod és az egészet te fizeted. Aztán ha sikeres lesz a könyved, akkor a tiéd a teljes nyereség, ha nem, akkor te viseled a veszteségeket. Itt a kezedben tartod a teljes folyamatot, nagyobb a kockázat, de nagyobb a várható nyereség is.

Most okkal jegyezheted meg, hogy még azt sem tisztáztuk, hogy milyen folyamatról van szó. Nézzük csak! Nagy vonalakban ezekkel a kifejezésekkel fogsz találkozni: szerkesztés, lektorálás, korrektor, kényanyag szerkesztés, tördelés, nyomtatás, kötészet. Ha ezen túljutsz, már ott is fogsz állni a kezedben a könyveddel. Azt pedig, hogy melyik kapcsán mire kell nagyon figyelned, és mi mennyibe kerül, megtalálod a A magán könyvkiadás gyakorlati kézikönyve című könyvemben.

Amely könyvet azért írtam meg, hogy pénzt spóroljak neked. Azért, hogy ne tudjanak átverni a különböző fázisokban. Azért, hogy elérhető áron juss olyan ismeretekhez és komplex stratégiához, amelynek segítségével megmutathatod a nagyvilágnak a most még csak a fejedben levő vagy a fiókodban, netán a számítógépedben pihenő könyved.

Ne halogasd! Ha tényleg szeretnéd, akkor állj neki. Már ma. A magán könyvkiadás gyakorlati kézikönyve című könyvemből olyan stratégiát kapsz, amelyet, ha követsz, jó eséllyel lesz egy saját könyved, amelyet haszonnal tudsz értékesíteni.

Sok sikert kívánok!

Dr. Váczi István

A bejegyzés trackback címe:

https://magankonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr3816188228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása