Magán könyvkiadás

Magán könyvkiadás

Hogyan ne köss szerződést a könyved kiadására?

(avagy menekülés egy szerződésből)

2020. december 29. - Kapitányvoltam.hu

Kedves Író!

Te, aki csak azt szeretnéd, hogy csodás dolgokat vess papírra, amelyet a közönség nagy megelégedettséggel olvashat, hajlamos vagy elsikkadni apróságoknak tűnő dolgok felett. Ha kiadóhoz fordulsz, az egyik ilyen, a könyved kiadásával kapcsolatos szerződés és annak részletei. Több író és kiadó közötti felhasználói szerződést láttam az elmúlt hetekben, amelyekkel kapcsolatban a segítségemet kérték. Íme a rövid tanulság. (Igyekeztem minél érthetőbben, ha úgy tetszik konyhanyelven írni, ezért kérem, hogy a jogászok ne kapjanak azonnal a szívükhöz.)

Van olyan kiadó, amely olyan módon segít neked a könyved megjelentetésében, hogy szinte csak annyit kell tenned, hogy feltöltöd a megfelelő oldalra a könyved kéziratát és minden megy a maga útján. Amit elsőre gondolni vélsz, az az, hogy lesz korrektor, lektor, olvasó szerkesztő, könyvborító. A folyamat roppant egyszerűen indul, hiszen a kézirat feltöltésével magadra nézve kötelezőnek fogadod el azt a szerződést, amely megtalálható az oldalon. Ezt persze nem olvasod el előtte, hiszen lehet, hogy a szemed előtt a kinyomtatott könyvedet, meg egy könyvesboltot látsz, a polcon a könyveddel, esetleg író-olvasó találkozót, meg dedikálást. Esetleg sikert és pénzt. Sok pénzt…

Aztán azt veszed észre, hogy még a feltöltés sem megy simán, mert különbség van a .doc és a .docx fájlok között. Lehet, hogy telefonon nem igazán éred el őket, ami miatt már elindul egy levelezés közted és a kiadó között. Picit megakadsz, de megoldod. Miután megírják neked minden egyes lépéskor, hogy mire mennyit fizess, rájössz arra is, hogy a korrektor, lektor, olvasó szerkesztő az majd csak további összegek befizetése után lesz. Pedig tudhattad volna, hogy akikhez te fordultál, az nem egy szociális intézmény, hanem egy üzleti vállalkozás, de talán nem is akartad tudomásul venni. Ezeket az összegeket vagy befizeted vagy nem, de egy kicsit már keserűbb a szád íze. Ha nem, hát egy kicsit fapados lesz a könyved kialakítása. Sebaj, gondolod, belefér. Elvégre olyat jót írtál, az olvasóknak úgyis tetszeni fog. Aztán kiderül, hogy a borító az egy megvásárolt kép lesz, de ha fizetsz még, akkor átszerkesztik neked. Kétszer. Többször nem. Vagyis igen, de akkor újra fizess. Nem érted, hiszen már rég késznek kellene lennie a könyvnek.

Ha nem fizettél a külön szolgáltatásokért, akkor a könyvedet a kezedbe fogva a sírás kerülget. Könnyen olyan helyzetben találhatod magad, hogy a könyved tördelése olyan, mintha nem is lett volna. Mint egy massza. Összefolynak a sorok, a fejezetek, szinte élvezhetetlen az egész könyv. Ennyit arról, hogy mennyire vártad a saját könyved. Már nem is vagy rá olyan büszke. Pedig lehetnél. Hiszen nem a tartalommal van baj, hanem a külsővel. Csak hát, te nem olvastad el a szerződést az elején. Mert minek azt, meg aztán ki érti azt a jogi nyelvet, ugye, ott vannak az apróbetűs részek.

Csalódottan úgy döntesz, hogy neked ebből a kiadóból elég volt. Egy életre. Ezért -mert ilyenről már hallottál – írsz nekik egy levelet, hogy felmondod a szerződést. Aztán meglepődsz, mert megkapod tőlük a választ, hogy azt bizony nem lehet. Oda vagy láncolva hozzájuk. 2 évre. Vagy 5, vagy 8. Igen, lehet, hogy nyolc évre. Ami a kézirat feltöltésétől kezdett el ketyegni. Persze, a szerzői jogról szóló törvény módosítása kapcsán ez már nem pontosan így van, de erről te nem tudsz, a kiadó meg nem mondja el neked. Ügyvédhez nem akarsz menni. Ha lenne rá pénzed, lett volna a könyveddel kapcsolatos sok-sok plusz költségre is.

Most ott állsz a kezedben azzal a fura kinézetű könyvvel, és elment a kedved mindentől. Szinte meg sem mered mutatni másoknak. És fogalmad sincs, hogy miképpen mássz ki ebből a bajból. Gondolod, ha ennek így kellett lennie, legyen. Majd csak eltelnek azok az évek. Majd utána kiadod, máshol.

Nos, ami a történetek tanulság részét illeti.

1) Már az elején tessék rákérdezni minden részletre. Mi mennyibe kerül? Ha ködösítenek, ott simlis dolgok várhatóak. Ahol tisztán leírják az árakat, ott valószínűbb, hogy nyílt lapokkal játszanak.

2) Ha valami továbbra sem világos, akkor tessék rákérdezni újra! Azzal legyél tisztában, hogy melyik mit jelent: korrektor, lektor stb… Ha nem tudod, keress rá az interneten.

3) Nézd meg, hogy hány évre kötelezed el magad. Tényleg ezt akarod?

4) Nézd meg, hogy a könyvedre vonatkozó szerződés tartalmaz-e olyan pontot, hogy a kiadó a későbbi könyveidre is előjogot formál. Igen, még meg sem jelent az első könyved sem, de lehet, hogy már aláírsz olyat, hogy 5 éven belül minden könyved náluk adod ki. Tényleg ezt akarod? Látatlanban lekötelezed magad a további könyveidre olyan kiadóval, akivel még tapasztalatod sincs?

5) Legyen egy próbanyomat a kezedben. Mielőtt nagyobb tételben nyomtatják, látnod kell, hogy az úgy neked megfelel-e. Ha valami nem tetszik, mielőbb jelezd a kiadónak. Ez a te könyved. A te nevedhez kapcsolódik. Legyél vele kapcsolatban igényes. Ne köss olyan kompromisszumot, amiről már most tudod, hogy később megbánod.

6) Ha nem abban a minőségben kaptad meg a kinyomtatott könyved, mint amire szerződtél, akkor azt mielőbb jelezd a kiadónak. Ha veszel egy TV-t de nagyon csíkos a kép és élvezhetetlen, akkor nem mennél vele vissza a boltba? Itt is erről van szó. Állj így hozzá!

7) Ha fel akarod mondani a szerződést, akkor nézd meg, annak milyen feltételei vannak. Mikor lehet felmondani? Milyen formában? Hova kell küldeni? Ezek fontos dolgok, ne kezeld félvállról. Hiszen lehet, hogy a szerződésed a felmondás hiányában, vagy mert rosszul mondtad fel, automatikusan meghosszabbodik.

8) Abban a tipikus formában, ami rád vonatkozhat, ma már nem lehet 5 évnél hosszabb időre szerződést kötni a felhasználás szerződésre vonatkozóan. Ha előtte 8 évre írtad alá a szerződést, és az 5 év eltelt, akkor 30 napos határidővel biztosan felmondhatod.

9) Mindenképpen törekedj arra, hogy tiszta viszonyokkal bonts szerződést. Amit kell, és megjár, azt fizesd ki a kiadónak. Amiről azt gondolod, hogy nem jár meg nekik, azzal kapcsolatban kezdeményezz egy vitát és egyezséget.

10) Ne hagyd magad. És ami a legfontosabb, hogy minden eddigi bosszúságod ellenére ne hagyd magadra a könyved. Ha megírtad, felelősséggel tartozol érte.

 

Zárszó. Szomorú olyan történeteket olvasni, amikor a könyv írója elveszti a hitét mind a kiadókban, mind a jogrendszerben, és úgy dönt, inkább nem ír többet. Mert elsőre esetleg nem úgy sikerült, mint szerette volna. Igen, sajnos sokan vannak, akik ügyeskednek, és az is lehet, hogy itt-ott becsapnak. De attól még vannak lehetőségek. Vannak tisztességes emberek, kiadók, akik tiszta lapokkal játszanak. Úgy, hogy nekik is és neked is megérje azt a könyvet kiadni. 

Ahhoz azonban, hogy veled ne történjen a fentihez hasonló kellemetlenség, bizony fel kell készülni egy könyv megjelentetésére. Megírás, kiadás, vevőszerzés, értékesítés, jogi ismeretek. Ebben tudok neked segíteni „A magán könyvkiadás gyakorlati kézikönyve” oktató anyagommal. Amit annak idején pontosan a fenti történetek elkerülése miatt készítettem. 173 oldalas e-book, 16 videó és 25 mintadokumentum. Hogy ez kell-e neked, nagyon hamar el tudod dönteni. IDE kattintva olvass bele. Addig is óvatosan a szerződésekkel.

Üdvözlettel:

Dr. Váczi István

a Kapitány voltam és a Kapitány voltam 2. valamint

A magán könyvkiadás gyakorlati kézikönyve című könyvek írója

Honlap: www.kapitanyvoltam.hu/ és https://www.subscribepage.com/konyvkiadas

Email: kapitanyvoltam@gmail.com

Tel.: 06302376179

Blog: https://kapitanyvoltam.blog.hu/

Blog: https://magankonyvkiadas.blog.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magankonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr1016362912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kapitányvoltam.hu · http://kapitanyvoltam.hu 2020.12.31. 13:26:35

A fenti poszt kiegészítése, avagy továbbra is menekülés a szerződésből, konyhanyelven.

Kedves Író!

A fenti posztommal kapcsolatban sok megkeresést és kérdést kaptam. Ezek szinte kivétel nélkül arra irányultak, hogy az érdeklődő mikor, hogyan mondhatja fel a kiadóval fennálló szerződését. 2 év, 5 év, 8 év, gyatra minőségű könyv és így tovább. Ezért készítettem ezt a kiegészítést, ami továbbra is egy, az író és kiadó közötti nagyon általános helyzetet elemez. Arra kérlek, szánj rá pár percet. Hidd el, később még jól jöhet.

Mivel ez sokaknál nincs meg, kezdjük az alapokkal. Hiszen enélkül érthetetlen lenne a többi.
Szerződés. Alaphelyzetben a szerződés két egyenrangú fél közötti megállapodás. Az egyik fél kér valamit, a másik fél vállalja, hogy megcsinálja, cserébe ő is kér valamit, általában pénzt. A szerződést a Polgári törvénykönyv szabályozza. Itt azonban a szerzői joggal kapcsolatban az általános szerződéshez képest egy speciális helyzet van, ezért az író (tágabban szerzőnek nevezik) által a műre vonatkozó és különféle jogokat átruházó szerződést elsősorban a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény szabályozza. Persze, ha abban nem lenne benne valami olyan, ami a szerződő felek között felmerül, akkor majd elő kell venni a Polgári törvénykönyvet is, és azt is meg kell nézni, hogy az mit tartalmaz. Vannak még egyéb jogszabályok, de ezek most neked nem olyan érdekesek.

Szerződést a felek szabad elhatározásuk alapján köthetnek. Ha téged arra kényszerített valaki, megfenyegetett, hogy írd alá a szerződést, akkor annak nem csak a szerződés érvényességére van hatása. Sőt, bizonyos helyzetben a szerződés eleve semmis, azaz olyan, mintha nem is lenne. Tehát nem kell betartani, mert nincs mit betartani. Mintha nem is létezne az a papír. Persze, ennek lehet akár büntetőeljárási következménye is, de ezt most inkább hagyjuk is. Azt azonban tisztán kell látnod, hogy csak amiatt kötöttél szerződést a jelenlegi kiadóddal, mert nem találtál jobb kiadót, az nem kényszerhelyzet, ezért a szerződésed még nem lesz érvénytelen.
Szerződést kötni szinte mindenre lehet, azaz a felek szabadon megegyezhetnek egymással. Persze, ez gondot fog okozni, ha a szerződés kirívóan aránytalan, vagy törvénybe ütköző dologra irányul, de ezt csak amiatt írtam, hogy lásd, itt is vannak korlátok. De akár azt is beleírhatjátok a szerződésbe, hogy lemondasz a szerződés felmondási jogodról. Erről később még szó lesz, mert komoly jelentősége van.

A szerződést a felek akár határozatlan időre is köthetik. Igen, lehetőség van arra, hogy a szerződésben az író és a kiadó nem írják bele, hogy meddig tart a közöttük levő szerződés. Akár az író haláláig, vagy a kiadót üzemeltető cég megszűnéséig is tarthat. Itt jegyzem meg, hogy a posztomban írtam az alábbit: „Abban a tipikus formában, ami rád vonatkozhat, ma már nem lehet 5 évnél hosszabb időre szerződést kötni a felhasználás szerződésre vonatkozóan.” Ezt nem a szerződés határideje, hanem a jelenlegi tipikus író-kiadó közötti szerződések tartalma miatt írtam. Ugyanis bár a törvény alapján lehetne hosszabb időre is kötni (ahogy írtam akár még határozatlan időre is), de a felmondási okok miatt alapvetően nem érdemes, így a kiadók többsége nem is alkalmazza az olyan írókkal mint te vagy én. Hidd el, az úgy nevezett sikerkönyv írókkal nem olyan szerződést kötnek, mint azzal, aki beesik az utcáról. De a részletesebb magyarázatot a következőkben olvashatod.

A szerződés jogokat és kötelezettségeket tartalmaz, mindkét félre. Általában, ami az egyik félnél kötelezettség, az a másik félnél jog. Erre egy általános példa, hogy ha te, mint író köteles vagy átadni a kéziratot, az a kiadónak jogot ad arra, hogy abból könyvet készítsen. Ha a kiadó köteles elkészíteni a könyvet, akkor neked jogod van azt átvenni, de köteles vagy azt kifizetni, a kiadó meg köteles a kifizetést neked igazolni. Erről elég is ennyi.

Ami miatt ezt említettem az az, hogy ha az egyik fél megszegi a kötelezettségét, akkor a másik fél jogos igénnyel lép fel, hogy tessék azt a kötelezettséget szerződésszerűen teljesíteni. Nos, örülök, hogy eddig eljutottál az olvasásban, mert itt jönnek az igazán lényeges kérdések.

Az első a határidő. Ha te mint író átadtad a kéziratodat és a szerződésben benne van, hogy abból a kiadó 60 napon belül kinyomtatott könyvet készít, és ez nem készül el, akkor jogosan lépsz fel, hogy elmaradt a teljesítés. Ez a kiadó részéről szerződésszegésnek minősül. De ez még mindig nem ad neked arra alapot, hogy azonnal felmond a szerződésed a kiadóval. A törvény szerint a szerződés felmondása előtt fel kell szólítanod a kiadót, hogy már pedig készítse el a könyvet és az elkészítésre határidőt kell szabnod. Nyilván olyat, ami teljesíthető. Ezért aztán felesleges a kiadónak küldeni egy e-mailt délben, hogy két órára legyen kész az 1000 darab könyv. Nem lesz kész. Te is nagyon jól tudod, meg ők is.
folytatás következik…

Kapitányvoltam.hu · http://kapitanyvoltam.hu 2020.12.31. 13:28:12

folytatás...

Ha a teljesítésre adott megfelelő határidő eredménytelenül telt el, azaz még ezek után sem készíti el a kiadó a könyvedet, sajnos még akkor sem mondhatod fel a szerződést automatikusan. További feltétel kell hozzá. Ugyanis, ha a felhasználási szerződést határozatlan vagy öt évnél hosszabb időtartamra kötöttétek, akkor a szerződést csak a szerződés megkötésétől számított két év eltelte után mondhatod fel. Igen, ez azt jelenti, hogy adott esetben két éven keresztül meg van kötve a kezed. Nos, ez az egyik ok, ami miatt írtam azt a bizonyos öt évet a posztomban.

A másik ok, ami miatt azt írtam a posztomban, hogy „Ha előtte 8 évre írtad alá a szerződést, és az 5 év eltelt, akkor 30 napos határidővel biztosan felmondhatod.”, azt most magyarázom el. Emlékeztetnélek arra, hogy a szerződésben akár a szerződési felmondási jogodról is lemondhatsz. Tudom, hogy ez furcsán hangzik, de akár lehetnek olyan szerződési feltételek, amelyek alapján neked ez megéri.
Azonban a szerzői jogról szóló törvényben ez is szabályozva van. Ezek szerint a felmondási jogodról legfeljebb öt évre mondhatsz le. Azaz, lehet, hogy te, mint író olyan 8 évre szóló kizárólagos felhasználási szerződést kötöttél a könyvedre egy kiadóval, amiben benne van, hogy nem mondod fel a szerződést 8 évig, de a törvény szabályozása miatt 5 év elteltével mégis csak felmondhatod. Mert a szerződésed ezen része, (akár az az egy mondat) jogszabályba ütközik, emiatt érvénytelen. Nyilván a felmondás lehetséges okai és annak folyamata akkor is vonatkozik rád, de legalább lehetőséged van a szerződést felmondani.

Ez a szerződés felmondási folyamat igaz arra az esetre is, ha az átadott kéziratból olyan könyv készül, amelynek a külalakja olvasásra szinte alkalmatlan. Ennek számtalan oka lehet, mint például a sorok összefolynak, a szöveg szellemképes, nincs rendesen tördelve és így tovább. Egyszerűen fogalmazva, olyan, amit egyszerűen nem adnál oda másnak a kezébe. Ebben az esetben is él az, hogy ha a felhasználási szerződést határozatlan vagy öt évnél hosszabb időtartamra kötöttétek, akkor a szerződést csak a szerződés megkötésétől számított két év eltelte után mondhatod fel. Igen, ebben az esetben ott lesz két éven át egy használhatatlan könyv. Amit valószínűleg csak néhány ember, vagy egyáltalán senki nem vesz meg. Rajtad kívül persze, akivel megvetetnek 10-20 vagy akármennyi darabot, kötelezően. Sőt, esetleg úgy, hogy még csak nem is láttad előtte. Erről korábban már írtam, nem akarom megismételni. De a minőségi kifogásokkal ebben az esetben is élhetsz és ez a későbbi elszámolás során számítani fog.

Mielőtt azonban a minőségi problémákkal kapcsolatban habzó szájjal kezdenénk el szidni a csúnya, gonosz kiadót, szeretném egy kicsit árnyalni a képet. Visszautalok a szerződés kötelezettség és jog részére. Ha a szerződésedben az van, hogy az átadott kéziratból készítenek könyvet, akkor arra számíts, hogy az is fog történni. Tehát ha te egy korrektor és érdemi tördelés nélküli kéziratot adsz át a kiadónak, akkor a könyved úgy fog kinézni. Ha az van a szerződésben, hogy további felér ellenében biztosítanak korrektort, tördelőt, szerkesztést és így tovább, akkor eszedbe se jusson addig átadni a kéziratot és szerződést kötni, amíg nem tisztáztad, hogy ez mennyi időt vesz igénybe, mi a folyamat és főleg mennyi pénzedbe fog kerülni. Kérj rá árajánlatot. Az is igaz, hogy látatlanban senki nem fogja tudni neked megmondani forintra pontosan, de azért jó közelítőleg kell, hogy kapj egy árat. Arról nem is beszélve, hogy az erre irányuló kiadói tevékenység további szerződést jelent. Újabb szerződést a kéziratoddal kapcsolatos további munkákra, további díjazásért.

Hiszen ennek hiányában az alábbi történik. Átadod a kéziratodat, azaz elküldöd postán vagy emailben vagy feltöltöd a megadott oldalra. Ha ezzel máris szerződést kötsz, évekre elkötelezed magad a kiadóval, úgy, hogy azt sem tudod, mennyit fogsz fizetni. Majd, amikor a szerződésben már átadtad a kizárólagos felhasználási engedélyt a kiadónak, akkor derül ki, hogy mennyit kell még fizetned erre meg arra, meg még arra is. Csapdába kerülsz, hiszen ha normális könyvet akarsz, akkor fizetsz. Ráadásul annyit kérnek el érte, amennyit akarnak, hiszen 2 évig nem tudsz kilépni a szerződésből. Ha nem fizetsz, nincs normális könyv.
folytatás következik…

Kapitányvoltam.hu · http://kapitanyvoltam.hu 2020.12.31. 13:33:17

folytatás és befejezés...

Nos, jelenleg ennyi kiegészítést tartottam szükségesnek. Persze, ezt is lehetne sokkal pontosabb jogi nyelven megfogalmazni, és beidézni a jogszabályi helyeket. De emlékeztetnélek rá, hogy a posztom alapvető célja az volt, hogy felhívjam a figyelmed arra, hogy sokkal alaposabban kell foglalkoznod a könyved kiadásával kapcsolatos szerződéssel, mint azt elsőre gondolnád. Hiszen hosszú évekre meghatározhatja a könyved és az írói tevékenységed sorsát.

Ahhoz azonban, hogy veled ne történjen a fentihez hasonló kellemetlenség, bizony fel kell készülni egy könyv megjelentetésére. Megírás, kiadás, vevőszerzés, értékesítés, jogi ismeretek. Ebben tudok neked segíteni „A magán könyvkiadás gyakorlati kézikönyve” oktató anyagommal. Amit annak idején pontosan a fenti történetek elkerülése miatt készítettem. 173 oldalas e-book, 16 videó és 25 mintadokumentum. Hogy ez kell-e neked, nagyon hamar el tudod dönteni. IDE kattintva olvass bele. Sok sikert a könyvedhez, vigyázz magadra!

Üdvözlettel:
Dr. Váczi István
a Kapitány voltam és a Kapitány voltam 2. valamint
A magán könyvkiadás gyakorlati kézikönyve című könyvek írója
Honlap: www.kapitanyvoltam.hu/ és www.subscribepage.com/konyvkiadas
Email: kapitanyvoltam@gmail.com
Tel.: 06302376179
Blog: kapitanyvoltam.blog.hu/
Blog: magankonyvkiadas.blog.hu/
süti beállítások módosítása