Magán könyvkiadás

Magán könyvkiadás

Adószámos magánszemély vagy vállalkozó?

avagy jobb félni mint megijedni

2021. február 04. - Kapitányvoltam.hu

Napjainkban újra több vitát és ennek során megdöbbentő bejegyzéseket láttam annak kapcsán, hogy a saját könyvét kiadó és azt eladó író milyen adózási formában végezheti ezt a tevékenységet. Az író helyébe azonban könnyen behelyettesíthető minden más kézműves tevékenység vagy akár az úgy nevezett szellemi szabadfoglalkozású tevékenység is. Erről a nagyon fontos kérdésről szól ez a blog poszt.

Amennyiben egy könyv írója a könyvét áruba bocsátja, azaz eladja, már egy gazdasági esemény szereplője. Gazdasági tevékenységet végez. Ebben a minőségében vonatkoznak rá a gazdálkodási ügyletekkel kapcsolatos jogszabályok. Hiszen a gazdálkodási tevékenységgel már adóköteles tevékenységet végez. Azaz, a könyv eladásával együtt nyugtát vagy számlát kell adnia a vevő részére, és a bevétele után adóznia kell. A kérdés az, hogy ezt a tevékenységet, azaz konkrétan a könyv értékesítést milyen jogalanyiság mellett, azaz milyen adózói státuszban és milyen gazdálkodási formában teheti meg, és melyik megoldásnak milyen következményei vannak. Ez azért nagyon fontos neked, mert a lehetséges megoldások között nagyon különbözőek az adózási, azaz a fizetési kötelezettségeid. Már pedig nagyon nem mindegy, hogy van-e egyáltalán és ha van, akkor havonta mennyi kötelezően fizetendő kiadásod merül fel. Erről, pontosabban az erre vonatkozó alapismeretekről szólnak a következő sorok.

 

Adószámos magánszemély

Az adószámos magánszemély egy másik, közismert elnevezése a szellemi szabadfoglalkozású személy. Az adózás rendjéről szóló Art. 16.§ (1) bekezdése kimondja, hogy adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkező adózó végezhet. Az Art. 17. (1) bekezdése pedig azt is megmondja, hogy amennyiben az adózó nem kötelezett cégbejegyzésre, vagy bírósági bejegyzésre, illetve nem minősül egyéni vállalkozónak, úgy a tevékenység megkezdését megelőzően köteles adószámot igényelni. Most jutottunk el az adószámos magánszemély kategóriájához. Tehát attól lesz valaki adószámos magánszemély, hogy nem tartozik a fentiekben felsoroltak közé, azaz például nem egyéni vállalkozó. Tehát van olyan gazdálkodási forma, hogy egyéni vállalkozó és van attól eltérő forma, az adószámos magánszemély. Figyelem! Ez a kettő fogalom nem azonos jogalanyiság!

A következő fontos kérdés annak a megállapítása, hogy adószámos magánszemély a magánkiadásban megjelentetett könyveit árusíthatja-e.

Ehhez tudni kell, hogy a könyvárusítás, azaz a könyvekkel való kereskedés gazdasági tevékenység. Sőt, valószínű, hogy a szerző nem egyben adja el a 200 példányban megjelentetett könyvét, hanem folyamatosan, minden bizonnyal kis tételekben. Úgy, ahogy a vevők azt általában megveszik a könyvesboltban is. Elvégre a vevők ritkán szoktak egy könyvből több példányt is venni.

A továbbiakban az is egy fontos szempont, hogy a könyv szerzője (és egyben a magánkiadója) azért akarja eladni a könyvét, hogy abból rendszeresen bevétele, haszna származzon. Az is nyilvánvaló, hogy a szerző ezt a tevékenységet -mármint a könyvek magánkiadását és értékesítését- a saját gazdasági kockázatára végzi, hiszen a saját pénzéből nyomtatta ki a könyvet. Ha megveszik tőle a könyveket, akkor nyeresége lesz, ha nem veszik meg, akkor elbukja a befektetett saját pénzét.

Most akkor nézzük az egyéni vállalkozókról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 2.§ (1) bekezdését, ami meghatározza az egyéni vállalkozói tevékenység fogalmát: „Magyarország területén természetes személy a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvény szerinti letelepedés keretében üzletszerű – rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott – gazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként végezhet.” Ebből következően, aki üzletszerű – rendszeresen, nyereség – és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett folytat, az egyéni vállalkozó.

Ez pedig, ebben a meghatározásában teljesen egybecseng azzal, amit pár mondattal előbb az adószámos magánszemélyről olvastunk. Ilyen értelmezésben szinte nem is lehetne olyan tevékenységet végezni, ami adószámos magánszemély kategóriájába esne, mert minden beletartozna a vállalkozói kategóriába.

Ezen sorok írásakor (2021 február) sehol sem találni egyetlen olyan hatályos jogszabályt sem, ami egyértelműen meghatározná, hogy mely tevékenységek végezhetőek adószámos magánszemélyként, úgy, hogy ne kelljen hozzá egyéni vállalkozónak lenni. Sajnos nincs olyan jogszabály, amiből egyértelműen kiolvasható lenne a magánkönyvkiadásra vonatkozóan az, hogy vajon a szerző adószámos magánszemélyként eladhatja-e a saját könyveit, ha igen, akkor van-e ennek példányszám vagy bevételi határa.

Ezért az én jogi álláspontom a következő, amelyet példákkal szemléltetek.

1. példa. A szerző ír egy könyvet, azt magánkiadásban megjelenteti és egyben eladja egy könyvkereskedésnek mind az 500 példányt. Ez nem rendszeres gazdasági tevékenység, így adószámos magánszemélyként is végezhető.

2. példa. Ha az 1. példában szereplő 500 könyv elfogy, és a könyvkereskedés további 500 példányt rendel, akkor ott már jelentősége van, hogy erre mennyi időn belül kerül sor. Ha adott adózási éven belül, akkor kétséges a dolog, és ezt a NAV már minősítheti rendszeresnek. Ha a könyvkereskedés havonta rendel és vesz tőle 500 könyvet, ott nagyon valószínű, hogy a NAV meg fogja állapítani a rendszerességet, tehát ez adó-számos magánszemélyként nem végezhető.

3. példa. A szerző ír egy könyvet, azt magánkiadásban megjelenteti és ahogy jönnek a vevők, néhány darabonként eladja mind az 500 példányt. Ez már rendszeres gazdasági tevékenység, így adószámos magánszemélyként nem végezhető, ehhez egyéni vállalkozónak kell lenni.

Az előző példákban szereplő esetekben, ha már értelmezési kérdések merülnek fel, akkor a NAV gyakorlata alapján felmerül még egy fontos szempont, ami a szerző munkajogi helyzetére vonatkozik. Ugyanis, ha a szerzőnek van főállása és ez mellett ír egy könyvet és azt értékesíti viszonylag csekély példányszámban, akkor ezt a tevékenységet a NAV revizorok nem feltétlenül fogják vállalkozói tevékenységnek minősíteni. Ugyanis okkal feltételezik, hogy van egy megélhetési forrása, így nem anyagi haszonszerzés céljából írta és értékesíti a könyvét. Ha a kérdéses szerzőnek nincs főállása, akkor a NAV revizorok okkal feltételezhetik, hogy még a csekély példányszámú könyv értékesítése is a szerzőnek az anyagi haszonszerzés, azaz a megélhetéshez szükséges bevétel előteremtése miatt fontos, és ezért végzi. Bár megértem, hogy a hiányos jogszabály miatt a revizorok is igen nehéz helyzetben vannak, de az utolsó bekezdésben szerint értelmezett gyakorlattal nem értek egyet.

Adószámos magánszemély úgy lehetsz, hogy a mindenkori T101 nyomtatványon (például 2020 évben 20T101) adószámot igényelsz és az adatlapot kitöltve elviszed a NAV-ba, de ez már online is intézhető. Az adószámod birtokában nyugta és számlaadási kötelezettséged lesz, erről a későbbiekben még olvashatsz ebben az e-bookban. Adószámos magánszemélyként, a nyilván-tartásodnak elég lesz, ha a kiadásaidat és a bevételeidet is szép sorban egy-egy erre vásárolt füzetbe, időrendi sorrendbe felvezeted. Ha nagyon nem vagy ismerős ezen a területen, és az internetes oktatóanyagok sem segítenek, akkor kérj egy szakembertől, jellemzően egy könyvelőtől egy órás konzultációt, annyi elég lesz, hogy megértsd az induláshoz szükséges alapokat.

Javaslat:

A hiányos és nem egyértelmű jogszabályok miatt ebben a kérdésben nem lehet egyértelműen állást foglalni. Azt javaslom, hogy mielőtt valaki dönt az adószámos magánszemély vagy egyéni vállalkozói tevékenység között, kérjen egy írásos állásfoglalást a NAV-tól. Egy ellenőrzés során egy ilyen állásfoglalás ugyan nem kötelezi a NAV revizorokat, hogy azon állásfoglalás szerint járjanak el, de neked személy szerint sokat segíthet a vitás helyzetben. Az ügyfélszolgálatos szóbeli véleményeket felejtsétek el. Bármilyen jóindulatú és felkészült lehet az adóhivatal munkatársa, az általa elmondottakat te magad s félreértheted, illetve később nem tudsz rá hivatkozni, mert nem lesz semmilyen irat a kezedben.

Még valami! Attól, hogy ismersz olyan embereket, akik rendszeres gazdasági tevékenységeket végeznek adószámos magánszemélyként, és nem foglalkoznak semmivel csak élik világukat, egyáltalán nem biztos, hogy neked is ezt kell csinálnod. A te ellenőrzésed során arra az emberre nem tudsz joghatályosan és érdemben hivatkozni. Szóval, lehet rángatni az oroszlán farkát, csak annak is meg van a maga kockázata.

 

Egyéni vállalkozó

Az egyéni vállalkozókra alapvetően a 2009. évi CXV. törvény más néven az Ev.tv. vonatkozik. Itt leginkább két kérdés szokott felmerülni. Az egyik, hogy főállású vagy mellékállású vállalkozó leszel-e. A másik, hogy milyen adózási formát fogsz választani. Ez azonban most nem témája ennek a blog posztnak.

 

További három fontos információ

1) NAV tájékoztató a hatóság honlapján 2020. szeptember 1-én

Hogyan dönthető el, hogy egy tevékenységet adószámos magánszemélyként vagy egyéni vállalkozóként lehet-e folytatni? Hol található ezzel kapcsolatos információ?

Az üzletszerűen és rendszeresen végzett gazdasági tevékenység egyéni vállalkozóként végezhető, az eseti, nem üzletszerű tevékenység adószámos magánszemélyként is. Az egyes tevékenységekre vonatkozó speciális szabályokat az Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzékéhez (ÖVTJ) kapcsolódó leírások ismertetik. A gazdasági kamarák feladata, hogy tájékoztatást nyújtsanak az egyéni vállalkozói tevékenység folytatásához szükséges információkról. További információk az alábbi linken: https://e-tus.hu/etus/ .

IDE kattintva elolvashatod a fentieket a NAV honlapján.

 

2) Ezzel együtt olvastam olyan esetről, amikor a NAV ellenőrizte az adószámos magánszemély tevékenységét, és azért minősítették a tevékenységét vállalkozói tevékenységnek, mert az interneten folyamatosan mentek a termékére vonatkozó hirdetések. Ebből arra következtettek, hogy az adózó magatartása már pedig rendszeres és anyagi haszonszerzésre irányult. Az pedig nem az adószámos magánszemély, hanem a vállalkozó kategóriába tartozik.

 

3) Még valami. Ez a téma már-már örökzöldnek számít, így a hiányos jogi szabályozás miatt a szakembereket is megosztja. Találtam neked egy, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete honlapja által is szemlézett 2020. szeptember 19-én megjelent cikket, amelyet Nagyné Varga Mária adótanácsadó jegyzett. Ajánlom a figyelmedbe, mivel ebben a cikkben még a pontos számításokat is el tudod olvasni. IDE kattintva megtalálod.

Sok sikert, vigyázz magadra és a szeretteidre!

 

Üdvözlettel

Dr. Váczi István

a Kapitány voltam és a Kapitány voltam 2. valamint

A magán könyvkiadás gyakorlati kézikönyve című könyvek írója

Honlap: www.kapitanyvoltam.hu/ és https://www.subscribepage.com/konyvkiadas

Email: kapitanyvoltam@gmail.com

Blog: https://kapitanyvoltam.blog.hu/

Blog: https://magankonyvkiadas.blog.hu/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magankonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr3416415618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása